23e week van de zwangerschap: waarom de lengte en het gewicht van uw kind louter indicatief zijn

Grootte en gewicht van de baby in de 23e week van de zwangerschap

Gemeten van zijn schedel tot zijn hiel is uw baby in de 23e week van de zwangerschap al 28 – 30 cm groot, ongeveer zoals een kool.

Als de foetus op de echo door zijn positie en activiteit niet meer helemaal gemeten kan worden, wordt de femurlengte belangrijker. De femur is het langste bot in het menselijke skelet en bevindt zich in het dijbeen. Uw arts gebruikt een formule om ongeveer de volledige lengte van uw baby te bepalen. Hij vermenigvuldigt de femurlengte van de baby x 7. Samen met de hoofdomtrek, de bipariëtale diameter en de buikomvang berekent hij een waarde, die overeenkomt met de lengte van uw kind.

Het kleintje kan echter niet met een lintmeter gemeten worden. Daarom zijn deze waarden louter indicatief en een gemiddelde. Voeg daarbij meetfouten, bijvoorbeeld als uw kind erg actief is, en de individuele kenmerken van de ouders en hun families.

Ook het gewicht van de baby is enkel een richtwaarde. In de 23e week van de zwangerschap weegt hij nu ongeveer 450 g. Hij groeit heel snel afwisselend in lengte en in omvang: terwijl uw kind groeit, kan het niet tegelijk veel bijkomen en omgekeerd. U zou kunnen denken dat er kleine pauzes ontstaan bij de ontwikkeling van deze waarden, maar dat is dus niet zo. Maak u dus geen zorgen als de lengte of het gewicht eens stagneert.

Ontwikkeling van de baby

In de 23e week van de zwangerschap ontwikkelt zich bij uw baby een belangrijk orgaan voor de aanmaak van hormonen en de regulering van de suikerstofwisseling: de alvleesklier. Met zijn lengte van 15 – 20 cm is dit de grootste klier in het menselijk lichaam. Die bevindt zich dwars achter de maag en bevat de zogenoemde eilandjes van Langerhans, die levensbelangrijke insuline produceren. Die heeft uw baby nodig voor de suikerstofwisseling en om de suikerwaarde in zijn bloed op peil te houden.

In uw buik heeft de baby nog steeds voldoende plaats om te turnen. Dat doet hij dan ook volop om zijn spieren, pezen en gewrichten te trainen en zijn zintuigen te oefenen. Als u op zo'n turbulent moment denkt dat u een meerling verwacht, beweegt uw kind zich misschien snel van de ene plek in uw baarmoeder naar de andere. Dat zal de volgende weken verminderen, omdat hij steeds minder ruimte krijgt voor zulke 'uitstapjes'.

In de baarmoeder, in de vruchtzak van uw baby, bevindt zich altijd een halve liter vruchtwater. Dat wordt regelmatig vervangen door de placenta. Naarmate uw zwangerschap vordert, neemt deze hoeveelheid toe. Uw baby drinkt hiervan dagelijks zo'n 400 ml en oefent zo zijn spijsvertering.

Elke week verhogen nu de overlevingskansen van uw baby bij een vroeggeboorte. Dankzij de moderne geneeskunde en innovatieve technologie kunnen prematuurtjes uitstekend verzorgd worden en kan de omgeving van de baarmoeder nagebootst worden.

Een vroeggeboorte is echter een ingrijpende gebeurtenis in het leven van moeder en kind. De preventieve onderzoeken bij de gynaecoloog of vroedvrouw helpen dat risico te beperken.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 23e week van de zwangerschap

De gewichtstoename van de moeder in de 23e week van de zwangerschap bedraagt ongeveer 250 – 300 g. Dat zult u zelf kunnen bevestigen door u regelmatig te wegen. Geen probleem als het wat meer is!

Als u wil, kunt u uw persoonlijke gewichtscurve-calculator opstellen en zo nagaan of alles binnen de lijntjes verloopt.

U merkt misschien dat u sneller moe en futloos bent. Uw lichaam voert zijn enorme taak met veel overtuiging uit en werkt op volle krachten aan de gezonde ontwikkeling van uw kind. Vermijd vanaf de 23e week van de zwangerschap vermoeiende activiteiten en lange wandelingen door het bos of in de bergen, tenzij u zich nog fit voelt. Uw tempo zult u echter wat moeten aanpassen.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

Meer aandrang

Lange trajecten en wandelingen zonder een toilet in de buurt, mag u vergeten: u heeft meer aandrang. Het gewicht van de baarmoeder drukt op uw blaas, waardoor het volume vermindert. Hierdoor moet u vaker naar het toilet. Blijf echter voldoende drinken en beperk geenszins uw vloeistofinname. Tijdens de zwangerschap heeft uw lichaam net veel vloeistof nodig.

Moe en futloos

Als u zich erg vaak moe en futloos voelt, hoewel u niet echt een uitzonderlijke inspanning geleverd heeft, heeft u misschien last van een ijzertekort. Ongeveer 20% van de zwangere vrouwen heeft hier in de 23e week van de zwangerschap last van. Uw arts kan tijdens een bloedafname een tekort vaststellen.

U voelt zich uitgeput, uw huid is bleek en ook rust verschaft u geen nieuwe energie. IJzerhoudende voeding of speciale supplementen kunnen uw ijzertekort verhelpen. Zo krijgt ook uw baby nog steeds voldoende zuurstof. Lees meer over het thema ijzer en ontdek welke levensmiddelen veel ijzer bevatten.

Als u niet goed op gang komt en weinig energie heeft, kan ook uw bloeddruk de schuldige zijn. Zeker in het middelste deel van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van een te lage bloeddruk. Uw bloedsomloop moet zich aanpassen aan een hoger bloedvolume en de placenta van bloed voorzien. Uw arts of vroedvrouw zullen regelmatig uw bloeddruk controleren en tips geven om een lage bloeddruk tegen te gaan.

Een overzicht van de beste tips

  • Draag zwangerschapspanty's – die geven steun aan uw buik.
  • Vraag informatie over verschillende wikkeltechnieken voor uw baby en over luiers.
  • Kleurboeken of mandala's voor volwassenen bezorgen u rust en ontspanning.
  • Vraag aan uw gynaecoloog of vroedvrouw advies over handige voorwerpen en literatuur over borstvoeding.
  • Grijp bij een hongeraanval eens naar een stuk fruit of groente.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Borstvoeding is de beste voeding voor uw baby.

Vraag aan uw gynaecoloog of vroedvrouw of bij Kind en Gezin meer informatie over de meest natuurlijke voedingswijze: borstvoeding. Het principe is gebaseerd op vraag en aanbod: uw kind bepaalt het tijdstip voor de borstvoeding en uw lichaam past zich hieraan aan. Zeker in de eerste dagen en weken na de geboorte is deze wederzijdse aanpassing cruciaal om de borstvoeding vlot te laten verlopen.

Als u eenmaal het principe gewoon bent en ervaringen van andere moeders toepast, kunt u problemen vermijden en bent u beter gewapend tegen uitdagingen, die u ongetwijfeld zult meemaken.

Vraag advies over welke voorwerpen u voor borstvoeding echt nodig heeft en welke u eventueel kunt lenen.

Ijzertekort of lage bloeddruk

Als uw dagelijkse leven overheerst wordt door vermoeidheid en u zich heel vaak futloos voelt, vraagt u uw arts om uw relevante bloedwaarden te controleren. Als u zich niet goed voelt, gaat het ook niet goed met uw baby.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.