Zwangerschapskalender

Eerste aanwijzingen van de zwangerschap: alles over de 1e en 2e week van de zwangerschap

De 1e week van de zwangerschap begint op de eerste dag van uw laatste menstruatie. Als het tijdens die cyclus tot een zwangerschap is gekomen, begint de eerste maand van de zwangerschap.

Verloop van een zwangerschap

Een zwangerschap duurt ongeveer 40 weken of 10 maanden, waarin het kind zich voortdurend ontwikkelt en voorzien wordt van alles, wat het nodig heeft voor een zelfstandig leven buiten de baarmoeder. Normaal gezien wordt het kind na 38 tot 42 weken op natuurlijke wijze geboren en van de bloedcirculatie van de moeder gescheiden.

Een zwangerschap wordt niet alleen onderverdeeld in weken en maanden, maar ook in trimesters van elk 3 maanden. Een normale zwangerschap duurt dus drie trimesters, waarbij het laatste trimester – tot de geboorte – het langste is. De 1e tot 13e week van de zwangerschap vormen het eerste trimester. Het tweede trimester loopt van de 14e tot 27e week van de zwangerschap; het derde trimester begint bij de 28e week van de zwangerschap en eindigt met de geboorte van uw kind.

Bevruchting: van eisprong tot innesteling

In de 1e week van de zwangerschap, d.w.z. de eerste week van uw nieuwe cyclus, is uw menstruatie begonnen. Elke cyclus begint met een menstruatie. Deze heeft de gewoonlijke lengte en intensiteit, net als elke maand.

Al die processen worden aangestuurd door vrouwelijke hormonen, die bedoeld zijn om voortplanting mogelijk te maken en zo te garanderen dat de mensheid niet uitsterft. Dit systeem raakt echter snel verstoord, waardoor vrouwen met een kinderwens aan heel wat aspecten aandacht moeten schenken en het in hun leven even rustiger aan moeten doen.

IIn de 2e week van de zwangerschap rijpen de eitjes in de eierstokken en wordt het baarmoederslijmvlies langzaam weer dikker. Het slijmvlies uit de vorige cyclus werd namelijk door de menstruatie uit het lichaam verwijderd. Zo kan het slijmvlies zich weer opbouwen en de basis vormen voor de innesteling van een bevruchte eicel. Dat proces herhaalt zich tijdens elke maandelijkse cyclus van een vruchtbare vrouw, ook als die nog niet zwanger wil worden. Daarom is een goed anticonceptiemiddel zo cruciaal voor de periode waarin nog geen kind gewenst is.

VNet als bij het verschonen van beddengoed doet het lichaam er alles aan om paraat te staan indien de baarmoeder ettelijke maanden een bevruchte eicel moet huisvesten. Dat proces is een goede zaak voor elke vrouw die zwanger wil worden.

Tijdens de menstruatie vermindert de pijn dag na dag, evenals de hoeveelheid bloed, tot er helemaal geen bloed meer zichtbaar is.

Op het einde van de tweede week, ongeveer op de 14e dag na het begin van de menstruatie, voelen veel vrouwen hun eisprong als een zeurende pijn aan de linker- of rechterkant, soms ook in het midden – de zogenoemde middenpijn. Pijn aan één kant is eenvoudigweg te wijten aan de eierstok waaruit een eitje springt. De soms hevige pijn wordt veroorzaakt door een kortstondige prikkeling van het buikvlies.

Voorbereiding op een zwangerschap

De eicellen die elke maand rijpen om bevrucht te worden, worden al drie maanden voor hun sprong uit de eierstok daarop voorbereid. Dat vereist een vaste hormonale cyclus en een gezond lichaam. Voor het rijpingsproces zijn niet enkel hormonen, vitaminen en mineralen nodig, maar ook vet. Een eicel die bevrucht kan worden, vraagt daarom om evenwichtige voeding, inclusief goede vetten.

Ook regelmatige leefgewoontes gedurende een lange periode, met een harmonieuze verhouding tussen inspanning en ontspanning, zijn cruciaal. Zo blijft de hormoonhuishouding stabiel, wat – samen met regelmatig geslachtsverkeer in de periode van de eisprong – de beste voorwaarde is om met succes een kind te verwekken.

Eerste aanwijzingen van de zwangerschap worden duidelijk

Louter medisch gezien zijn er na de bevruchting nog geen symptomen of tekens van een zwangerschap merkbaar. Het aanvoelen van een vrouw is echter vaak anders. Misschien merkt u bij uzelf een nieuw soort gemoedstoestand op. U voelt zich alsof u een belangrijke taak tot een goed einde heeft gebracht en bent enorm gelukkig en tevreden. Dat alleen is echter geen duidelijke voorbode van een zwangerschap.

In principe onderscheiden we drie soorten aanwijzingen van de zwangerschap.

Als u deze aanwijzingen herkent, bent u misschien zwanger:

  • vermoeidheid
  • spanning in uw borsten
  • misselijkheid
  • metaalachtige smaak
  • zeurende pijn in uw onderlichaam

 

Als u deze aanwijzingen herkent, bent u heel waarschijnlijk zwanger:

  • gevoelige tepels en donkerdere tepelhof
  • regelmatig misselijk en braken
  • continu hogere lichaamstemperatuur

 

Als u deze aanwijzingen herkent, mag u er vrij zeker van zijn dat u zwanger bent:

  • menstruatie blijft uit
  • voortdurende misselijkheid
  • spanning in uw borsten en gevoelige tepels

 

Medische bevestiging:

  • bevestiging tijdens een echo door de arts
  • aanwezigheid van het zwangerschapshormoon HCG in uw urine of bloed

 

Enkele vage en waarschijnlijke aanwijzingen voor een zwangerschap geven geen zekerheid, maar doen wel een vermoeden rijzen. Als verschillende symptomen zich tegelijk voordoen, wordt dat vermoeden alleen maar groter. In dat geval kan een zwangerschapstest zinvol zijn.

Enkele vage en waarschijnlijke aanwijzingen voor een zwangerschap geven geen zekerheid, maar doen wel een vermoeden rijzen. Als verschillende symptomen zich tegelijk voordoen, wordt dat vermoeden alleen maar groter. In dat geval kan een zwangerschapstest zinvol zijn.

Als vaststaat dat u zwanger bent, kunt u ook de vermoedelijke bevallingsdatum uitrekenen.

Een eenvoudige formule daarvoor is: eerste dag van de laatste menstruatie – 3 maanden + 1 jaar. Eenvoudiger en sneller doet u dat met de HiPP-calculator van de bevallingsdatum.

Grootte van de baby in de 1e en 2e week van de zwangerschap

Van een embryo, zoals het groeiende kind in de baarmoeder aanvankelijk genoemd wordt, is in de 1e en 2e week van de zwangerschap nog niets te zien. Ten vroegste vanaf de 3e week van de zwangerschap kan op een haarscherpe echo een voorstadium zichtbaar zijn.

Ontwikkeling van de baby

'Embryo' betekent 'ongeboren', 'kiem' of 'kiemplantje' en duidt op de toestand na de bevruchting van de vrouwelijke eicel. Deze aanduiding geldt vanaf de 4e week van de zwangerschap. Ongeveer vanaf de 10e week van de zwangerschap (9w + 0d) – als alle levensbelangrijke organen aangemaakt zijn – wordt het kind niet meer aangeduid als embryo, maar als foetus.

U heeft uw ongeboren kind in uw buik misschien al een naam gegeven – muisje, ieniemienie of pruts – alles is mogelijk en dat is prima! Ook wij gebruiken de medische begrippen 'embryo' en 'foetus' niet vaak, maar spreken liever over uw kind, baby of ongeboren leven.

Een eicel die zodanig gerijpt is dat ze door mannelijke zaadcellen bevrucht kan worden, is ongeveer 0,11 tot 0,14 mm groot. Zonder technische hulpmiddelen is ze dus niet zichtbaar. De eicel omvat alle genetische componenten van de moeder en is daarom een essentieel onderdeel van de groeiende embryo.

Een overzicht van de beste tips

Beperk uw consumptie van genotmiddelen als u een kind wenst.

Volg uw cyclus op: ontdek wanneer uw vruchtbare dagen zijn.

Bereid u voor op de periode die u te wachten staat en profiteer van de ervaringen van andere zwangere vrouwen.

Maak een lijst met uw favoriete activiteiten waar u plezier aan beleeft en waarmee u zichzelf graag verwent. Voer deze tijdens de zwangerschap uit om stress tegen te gaan./p>

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Al vóór de eisprong en de zwangerschap heeft u als vrouw met een babywens oneindig veel vragen. Uw arts, gynaecoloog of vroedvrouw kan u ongetwijfeld helpen bij uw belangrijkste kopzorgen.

Een gynaecoloog of vroedvrouw stelt uw zwangerschap vast, noteert deze in het zwangerschapsboekje en voert alle voorziene onderzoeken uit. Zij controleren uw bloeddruk, gewicht, urine- en bloedwaarden, bepalen de positie en de grootte van uw kind en gaan na of de hartslag in orde is. U zult ook minstens driemaal een echo ondergaan.

Wat is het juiste moment voor een geslaagde bevruchting?

Als u de gebeurtenissen in uw lichaam heeft leren kennen, heeft u misschien symptomen opgemerkt die op een eisprong wijzen. U vraagt zich ongetwijfeld af wat het geschiktste tijdstip is om daadwerkelijk zwanger te worden. U vraagt zich ongetwijfeld af wat het geschiktste tijdstip is om daadwerkelijk zwanger te worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw eigen eisprong met enige zekerheid te bepalen. Uw lichaam brengt uw baarmoeder uitstekend in gereedheid voor het geval een bevruchte eicel de baarmoeder binnenkomt en zich daar nestelt.

Voordien rijpt een eitje in een van beide eierstokken en springt op ongeveer de 14e tot 17e dag na de eerste dag van uw menstruatie – de zogenaamde eisprong.

Om dat tijdstip zo nauwkeurig mogelijk te bepalen, kunt u bijv. gebruikmaken van de temperatuurmethode. De basale temperatuur wordt gemeten met een speciale thermometer, die twee cijfers na de komma aangeeft. In de periode van de eisprong stijgt de basale temperatuur van een vrouw en blijft ze hoog tot de eisprong voorbij is.

U kunt natuurlijk ook onze eisprongcalculator gebruiken om uw vruchtbare dagen te achterhalen.

Is geslachtsverkeer voor de eisprong belangrijk om een zwangerschap tot stand te brengen?

Ja. Het is ideaal om twee dagen voor de eisprong geslachtsverkeer te hebben. De pH-waarde in uw vagina en de uitscheiding van uw baarmoedermond zijn rond de eisprong uitstekend voor de beweeglijkheid van het mannelijke sperma, zodat de zaadcellen gemakkelijk in de eileider geraken. Sperma kan ongeveer 48 uur in het lichaam van een vrouw overleven en vruchtbaar zijn.

Aangezien u het exacte tijdstip van de eisprong meestal niet kent, 'moet' u tijdens uw vruchtbare dagen gewoon wat vaker seks hebben. Hoe vaker, des te groter de kans om zwanger te worden. Interessant: Zelfs wanneer een gezond, normaal vruchtbaar koppel geslachtsverkeer heeft tijdens de vruchtbare dagen, is de waarschijnlijkheid om zwanger te worden slechts 25%! Wees daarom niet ontgoocheld als het niet meteen de eerste keer lukt. Het is heel normaal als u enkele maanden geduld moet hebben.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.