Skip to main content

Zwangerschapskalender

20e week van de zwangerschap: u bent in de helft!

Grootte en gewicht van de baby in de 20e week van de zwangerschap

In de 20e week van de zwangerschap is een baby ongeveer 16 – 20 cm groot – ongeveer zoals een aubergine. Met een gewicht van 250 – 290 g, vergelijkbaar met een stuk boter, weegt uw kindje echt nog niet veel. Zo kan het kleintje echter intensief bewegen en draaien om zijn eigen as.

Dat is belangrijk om alle bewegingsmogelijkheden volledig te benutten en zijn evenwichtsgevoel te verfijnen. Op die manier ontdekt en ervaart de baby het zwaartepunt van zijn lichaam.

Ontwikkeling van de baby

Uw baby volgt nu zijn sterke reflex om te bewegen. Hij draait om zijn as, maakt buitelingen en veroorzaakt zo golfjes in het vruchtwater. De hoeveelheid vruchtwater neemt stapsgewijs toe en past zich aan de groei van het kind aan. Zo is hij altijd goed beschermd tegen eventuele druk op de buik.

Met zijn armpjes maakt hij kruipbewegingen. Dat is aanvankelijk cruciaal zodat de pasgeborene na de geboorte de moederborst bereikt om voor de eerste keer voedsel op te nemen en de melkproductie te stimuleren. Hoewel baby's tegenwoordig na de geboorte meteen bij de moeder in de armen gelegd worden, is deze reflex een belangrijk aspect in zijn ontwikkeling. Bij natuurvolkeren speelt het kruipen van de zuigeling naar de moederborst een belangrijke rol. Ook in ons deel van de wereld mogen we dat niet uit het oog verliezen. Zo kan de baby de volgende weken en maanden zijn bewegingen uitbreiden.

In de 20e week van de zwangerschap ontwikkelen de wenkbrauwen zich langzaam – die blijven het hele leven aanwezig. De oogleden kunnen bewegen, maar blijven nog enkele weken gesloten.

Vanaf deze 20e week van de zwangerschap krijgt uw baby een vorm van geheugen. Geluiden of muziek die hij vanuit de baarmoeder hoort, zal hij ook na de geboorte herkennen. U kunt voor uw baby nu 's avonds bijvoorbeeld een slaapliedje spelen of zingen. Ook dat zal hij na de geboorte herkennen en helpt hem misschien om gemakkelijker in slaap te vallen.

Tijdens een echografie, die meestal tussen de 18e en 22e week van de zwangerschap plaatsvindt, zal uw gynaecoloog of vroedvrouw de ledematen van de baby en zijn interne organen nauwkeurig onderzoeken. U ziet duidelijk het hartje, dat krachtig klopt, veel sneller dan bij uzelf. De hersenen hebben zich nu zo goed ontwikkeld, dat de belangrijkste gebieden goed te herkennen zijn. Ook de anatomische kenmerken van beide nieren en de werking van de darmen worden onderzocht.

Zo gaat het met de aanstaande mama in de 20e week van de zwangerschap

Als u al moeder bent, heeft u ongetwijfeld de stevige bewegingen van uw kind al opgemerkt als een zacht kriebelen. Vrouwen die al een kind op de wereld gezet hebben, hebben hiervoor speciale 'voelsprieten', terwijl andere vrouwen dat gevoel nog nooit gehad hebben.

Vrouwen die hun eerste kindje verwachten, vragen zich gegarandeerd ongeduldig af wanneer ze hun baby voor het eerst zullen voelen. Dat was beslist al het geval, maar u heeft het niet zo gemerkt, omdat de bewegingen zo onduidelijk waren en u deze niet kon plaatsen.

U zult de eerste bewegingen tussen de 20e en 24e week van de zwangerschap kunnen voelen. Nu, in de 20e week van de zwangerschap, wordt de baby nog beweeglijker. Als hij het vruchtwater doet golven, kunt u voor het eerst uw kind voelen. Die eerste voelbare 'bewegingen' zijn daarom eerder een 'klotsend' gevoel door de beweging van het vruchtwater. Als zeepbellen tegen uw buikwand of een fladderende vlinder – de zachte 'trapjes' in mama's buik behoren tot de opwindendste momenten in elke zwangerschap.

Als de placenta vooraan ligt – voorliggende placenta – of de buikwand erg dik is, worden de bewegingen gedempt en voelt u ze later. Het duurt nóg langer voor u de bewegingen van uw kind met uw hand op uw buik voelt of zelfs kunt zien.

Vaak voorkomende aanwijzingen en symptomen

De hormonale veranderingen die uw lichaam nu al enkele weken ondergaat, veroorzaken diverse symptomen en zetten aan tot preventieve maatregelen.

Meer vaginale afscheiding

Af en toe zult u merken dat u meer vaginale afscheid heeft. Hiermee wordt de vagina 'gespoeld'. Zeker tijdens de zwangerschap is het primordiaal om het geboortekanaal schoon en kiemvrij te houden. Daarom produceert uw lichaam meer vloeistof. Deze neemt eventuele ziekteverwekkers uit de vagina mee en transporteert ze zo uit het lichaam.

De taaie slijmprop die de baarmoederhals afsluit, beschermt het kind tegen ziekteverwekkers. Toch bestaat er altijd een bepaald risico dat het evenwicht in de vagina verstoord wordt en er zich ziektesymptomen ontwikkelen. Zeker nu is er een hoger risico op schimmelinfecties, zogenoemde vaginale mycose. Wees uiterst voorzichtig op toiletten buitenshuis en in het zwembad.

Controleer of de afscheiding altijd wit of witachtig is en neutraal van geur. Als de kleur of reuk verandert, de afscheiding korrelig wordt of u last krijgt van jeuk, raadpleeg dan uw gynaecoloog of vroedvrouw.

Rugpijn, trekkend gevoel in uw onderbuik en jeukende huid

Deze symptomen zijn te wijten aan de hogere belasting van uw spieren, pezen en huid. Ze doen zich echter niet continu en niet altijd in dezelfde intensiteit voor.

Dankzij regelmatige oefeningen, correct optillen en dragen, de juiste lichaamshouding en voldoende rust tijdens uw dagelijkse activiteiten kunt u deze symptomen goed de baas.

Versterk en verwen uw huid door dagelijkse verzorging, met bijvoorbeeld een zachte lichaamsboter na elke douche of elk bad.

Een overzicht van de beste tips

  • Ontspan u en hydrateer uw huid in een 'Cleopatra-bad' met melk, zeezout en honing.
  • Verwen uzelf regelmatig met een massage
  • Speel of zing liedjes voor uw baby – hij zal die na de geboorte herkennen.
  • Als u overweldigd bent door alle gebeurtenissen en gevoelens, kunt u die toevertrouwen aan een dagboek. Dat is tegelijk ook een mooie herinnering aan uw zwangerschap.

Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw

Welke sport is geschikt?

Rekening houdend met uw sportieve ervaring, kunt u nagaan welke sportactiviteit en welk trainingsniveau het best geschikt zijn voor u en uw kind. Als u voordien niet gesport heeft, kiest u tijdens uw zwangerschap een zachte en eerder op spieren gerichte sport, zoals yoga, dan een uithoudingssport.

Tip van een vroedvrouw

"Ook zwemmen is een prima optie. Veel vrouwen genieten dan van het gevoel van lichtheid. Zolang uw zwangerschap vlekkeloos verloopt, hoeft u zich geen zorgen te maken voor openbare zwembaden. Uw lichaam heeft enkele beschermende maatregelen tegen ziektekiemen uitgewerkt." (Dorothee Kutz, vroedvrouw)

Diabetes voorkomen

Als er in uw familie gevallen van diabetes zijn, vooral diabetes type 1, brengt u best uw arts hiervan op de hoogte.

Bij bepaalde aanwijzingen en symptomen rijst het vermoeden van diabetes. Daarom wordt altijd de urine van aanstaande moeders onderzocht. Bij een afwijkend resultaat zal uw arts verdere testen uitvoeren om vermoedens te bevestigen of uit te sluiten.

Zwangerschapsdiabetes is goed te behandelen en slechts tijdelijk. Pas in een vergevorderd stadium kunnen er complicaties voor uw kind optreden en uiteindelijk ook voor uzelf.

Wat bij klachten tijdens de zwangerschap?

Als u bij klachten of een infectie geneesmiddelen wil of moet innemen, vraagt u hierover uitleg aan uw arts of apotheker. Tijdens de zwangerschap mag u heel wat medicatie niet innemen. Voor zwangere vrouwen zijn slechts enkele geneesmiddelen toegelaten, afhankelijk van het verloop van de zwangerschap.

Vraag ook advies bij natuurlijke en plantaardige preparaten: ook plantaardige inhoudsstoffen hebben namelijk diverse uitwerkingen voor het menselijke organisme. Als natuurlijke stoffen gevolgen hebben voor uw baby, raadpleegt u hierover uw arts of apotheker.

Info over de auteur

Juliane Jacke-Gerlitz is gediplomeerd verpleegkundige. Al meer dan 10 jaar geeft ze advies aan moeders, o.a. over borstvoeding. Momenteel werkt ze als medisch auteur en psychologisch adviseur. Juliane Jacke-Gerlitz is al 22 jaar getrouwd, moeder van acht kinderen en woont met haar gezin in het Duitse Halle.