Zwangerschapskalender
14e week van de zwangerschap – Dit gebeurt in de 14e week van de zwangerschap
In de 14e week van de zwangerschap bent u in het midden van de vierde maand en al in het tweede trimester.
Grootte en gewicht van de baby in de 14e week van de zwangerschap
In de 14e week van de zwangerschap is de baby al 8 cm groot – even groot als een perzik. Zijn gewicht bedraagt een halve perzik: ongeveer 31 g.
Ontwikkeling van de baby
De gelaatstrekken van de baby ontwikkelen zich in de 14e week van de zwangerschap steeds verder. Het buitenproportioneel grote hoofdje groeit minder snel, zodat het optisch beter bij de lichaamsomvang van de baby past. De ogen van de baby staan nu op de juiste plaats: in het midden van het gezichtje. Ook de oren staan ondertussen centraal aan de zijkant van het hoofd, op hun ideale positie.
Heeft u de knoop al doorgehakt? Wil u weten of u een meisje of een jongen krijgt? Of laat u zich liever verrassen? Deze week kan uw gynaecoloog misschien al vaststellen of het kleintje in uw buik een jongen of meisje is. Als u dat niet wil weten, herinnert u de arts voor elke echo daar nog eens aan. De specifieke geslachtsorganen van uw baby hebben zich namelijk verder gevormd. Dat is echter nog niet altijd duidelijk zichtbaar op een echo. Wees niet ontgoocheld als u het geslacht nog niet te weten komt. Omdat uw kind zo actief is, is het moeilijk een blik te werpen op dat specifieke lichaamsdeel, zeker als de beentjes in de weg zitten.
Uw baby drinkt vruchtwater om te oefenen en scheidt het weer af. Door de uitwisseling met de bloedsomloop van de moeder wordt het vruchtwater ongeveer om de drie uur ververst. De baby traint ook ijverig zijn zuigreflex, zodat die na de geboorte perfect werkt bij de borstvoeding. Daartoe zuigt hij steeds intensiever en doelgerichter op zijn duimpje.
Zo gaat het met de aanstaande mama in de 14e week van de zwangerschap
De meeste vrienden en kennissen weten nu dat u zwanger bent. Dat is een opluchting, nu hoeft u dat prachtige nieuws niet meer voor uzelf te houden. Ook uw werkgever moet nu op de hoogte zijn, zodat u, als zwangere vrouw, en uw ongeboren kind beschermd zijn.
Zelfstandigen en freelancers hebben geen specifieke bescherming. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor voldoende rust en veilige werkomstandigheden. Wees als zelfstandige consequent en zorg goed voor uzelf. Benut elke mogelijkheid om tijdens uw taken even uit te rusten en te eten. Denk na over een nieuwe indeling van uw werkdag en las kleinere pauzes in. Als u aan een bureau werkt, zorgt u dat u comfortabel en flexibel zit en doe tussendoor enkele oefeningen om te ontspannen. Het gaat tenslotte om uw gezondheid en de ontwikkeling van uw baby.
Frequente aanwijzingen en symptomen
Gewichtstoename
U neemt voortdurend in gewicht toe. Hoeveel er bij u persoonlijk bijkomt, is moeilijk te zeggen: tot de 25e week van de zwangerschap ca. 250 – 300 g per week, daarna tot aan de geboorte 400 – 500 g per week. Het totale gewicht op het einde van de zwangerschap is ongeveer als volgt verdeeld:
- bloedvolume van de moeder: 1500 – 2000 gram
- vruchtwater: 1000 – 1500 gram
- vochtophoping: 2000 – 3000 gram
- gewicht baarmoeder: 1000 – 1500 gram
- gewicht borsten: 500 – 1000 gram
- vet- en eiwitreserve: ca. 1900 gram
- gewicht van de baby: 3000 – 4000 gram
- vetweefsel: 3500 – 5000 gram
- placenta: 500 – 1000 gram
Deze richtwaarden gelden natuurlijk niet voor elke vrouw. Zo heeft u echter een idee waaraan de gewichtstoename tijdens uw zwangerschap te wijten is.
Verneem meer over uw eigen gewichtsontwikkeling op basis van uw gewicht voor de zwangerschap.
Bewegingen van het kind
Misschien – zeker als u niet voor het eerst zwanger bent – voelt u al hoe uw baby zich in uw buik beweegt en vol overtuiging turnt. Als u voor het eerst zwanger bent, probeer dan eens absoluut stil te zijn … dan voelt u misschien wel wat kriebelen of iets heel zachts, als het fladderen van een vlinder. Dat is uw kind, dat door zijn bewegingen golfjes veroorzaakt in het vruchtwater. Wees geduldig! U kunt het zich nauwelijks voorstellen, maar er zal een periode komen waarin u verlangt naar die rust in uw buik, bijvoorbeeld als u wil slapen, maar uw baby continu hard aan het trainen is en zijn aanwezigheid duidelijk maakt.
Topprestaties van uw lichaam
Afgezien van pijnlijke borsten en hongeraanvallen heeft u in de 14e week van de zwangerschap waarschijnlijk geen andere klachten. De vermoeidheid is grotendeels verleden tijd, hoewel u natuurlijk niet meer zo veel hooi op uw vork mag nemen als voor de zwangerschap. Hierdoor zijn heel wat zwangere vrouwen ontmoedigd, maar vergeet niet dat uw lichaam nu dubbel zo hard moet werken. Help het daarbij zo goed mogelijk.
Het risico op een miskraam aan het begin van de zwangerschap is voorbij, maar plotse bloedingen zijn altijd een belangrijk teken aan de wand. Dat geldt gedurende uw hele zwangerschap.
Mogelijke vragen aan gynaecoloog of vroedvrouw
Screeningwaarden
Artsen spreken graag hun eigen vaktaal. Die is niet altijd even duidelijk. Wees niet beschaamd en vraag uw arts wat hij exact bedoelt. Afhankelijk van het type mama dat u bent, bent u misschien pas gerustgesteld als u alles tot in het kleinste detail weet.